“The Creator is a woman and her name is Love”.
Hildegard von Bingen
Hildegard van Bingen 1098 – 1179
Hildegard von Bingen, een Duitse benedictijnse abdis bijgenaamd ‘de Sibille van de Rijn’, geldt als de eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek. Vanaf haar derde jaar ontving zij visioenen. Ze werd opgevoed in het klooster Disibodenberg, waar zij later zelf abdis werd. Hildegard stichtte een nieuw klooster op de Rupertsberg bij Bingen aan de Rijn. Ze was actief op vele gebieden, waaronder religie, kosmologie, wetenschap, filosofie, compositie en muziek, kunst, poëzie, plantkunde en linguïstiek. Hildegard was de eerste componiste uit de geschiedenis van de klassieke muziek die bij naam bekend is en schreef ongeveer 80 composities. Ze wordt ook wel beschouwd als een ‘femina universalis’.
Mystiek – Metafysica.
Het pad naar zelfwording
Om onderweg te zijn naar ontwikkeling in hogere zin is er moed nodig. Hildegard von Bingen had een vrije geest en noemde zichzelf indocta. Voor haar is het essentieel om je open te blijven stellen. Wij weten niet alles; geen dogma’s en subjectiviteit. Haar grondhouding is eerbied voor de schepping en het streven om arm van geest te zijn, d.w.z. leeg proberen te zijn: Sapiente Indocta. De leegte zonder vorm heeft ook kracht. Vanuit een gelaagd denken teruggaan naar je wezen. Overgave en ontvangen, innerlijk bevroeden. Scivias, spreken tot God en ontmoetingen met God. Zij ontvangt het gouden licht. Zij beschouwde God als zowel mannelijk als vrouwelijk, inclusief de gehele kosmos. Hildegard kan ook worden beschouwd als de voedster van het goddelijk vrouwelijke en als het vuur van de creativiteit.
Hildegard von Bingen als arts
Physica
Haar werk is doordrenkt van een verlangen naar evenwicht, wat zij “integritas” noemt, een ongebroken toestand. Het evenwicht is overal uit balans en wij moeten de harmonie herstellen. Door tegenstellingen die de harmonie verstoren te overwinnen, kunnen we de samenhang ontdekken. Mensen worden ziek als het evenwicht verstoord is. Voor haar is er niets belangrijker dan de eenheid tussen lichaam en ziel. Zij heeft een holistische kijk op de mens en de wereld.
Hildegard hield zich als arts bezig met eenvoudige natuurgeneeswijzen en benadrukte het belang van de relatie tussen mens en natuur, evenals tussen lichaam en ziel. Gezondheid hangt nauw samen met in harmonie zijn met de natuur. Hildegard schreef onder andere het boek Physica sive subtilitatum diversarum naturarum creaturarum, deels in het Duits en deels in het Latijn. De Duitse plantennamen uit dit boek behoren tot de oudst bekende. In haar boeken Causae et curae en Physica over geneeskunde staan talloze geneeskrachtige recepten. Zo geeft Hildegard bijvoorbeeld als recept voor het verkoelen van de ogen, vers in de ochtend geplukte rozenblaadjes. Deze worden op de gesloten ogen gelegd om ze te verfrissen, wat ook kan worden toegepast op ontstoken oogleden. De roos heeft ook een kalmerende werking.
Citaten van Hildegard von Bingen
“O, You who are ever giving life to all life, moving creatures , root of all things , washing them clean, wiping out their mistakes, healing their wounds. You are our true life, luminous, wonderful, awakening the heart from its ancient sleep.”
“Rejoice in him,who the many did not see on earth,although they ardently cried for.
Rejoice in that which is on top.”
“Humanity, take a good look at yourself. Inside. you’ve got heaven and earth, and all of creation. You’re a world-everything is hidden in you.”
“Glance at the sun. See the moon and the stars. Gaze at the beauty of earth’s greenings. Now, think. What delight God gives to humankind with all these things. All nature is at the disposal of humankind. We are to work with it. For without we cannot survive.”
“Angels, living light most glorious! Beneath the Godhead in burning desire in darkness and mystery of creation you look on the eye of your God never taking fill. What glorious pleasures take shape within you!”
Biografie
Hildegard von Bingen: Het geheimzinnige LichtHildegard von Bingen: Mystic
Bodard ontmoet Hildegard von Bingen
Hildegard von Bingen: Pilgrimage with Hildegard
Hildegard von Bingen: Medicine in Medieval Gardens
Biography: Hildegard von Bingen